Goed om te overwegen

1. Houd je aan wat werkt

Het kan verleidelijk zijn om af en toe nieuwe modellen te proberen. Maar als je iets hebt gevonden dat werkt, hou dan vast aan die bal. Er is een reden waarom de wereldelite zelden van bal verandert

2. Geef prioriteit aan het korte spel bij het kiezen van een bal

Velen denken dat de beste bal degene is die het verst gaat. Maar meestal kun je in het korte spel de meeste slagen besparen. Prioriteer het korte spel wanneer je kiest met welke golfbal je wilt spelen.

3. Vind het gevoel waarbij je je prettig voelt

Je prettig voelen met je golfbal is het allerbelangrijkste. Ongeacht hoe goed de bal heeft gepresteerd in de meest geavanceerde tests, moet je je goed voelen met je bal voor het om te werken. Als je een heel zacht gevoel prefereert, kies dan een extra zachte bal. Als je een wat steviger gevoel bij de impact verkiest, kies dan een wat hardere bal.

Vier verschillende golfballen

Verschillende soorten golfballen

Er zijn verschillende soorten ballen. Tourballen hebben de hoogste prestaties en daarna zijn er verschillende voordelige alternatieven.

Tourballen

Dit zijn absoluut de beste golfballen. Tourballen hebben een zachte urethaan schaal en prestaties van wereldklasse. Het zijn de tourballen waarmee de professionals altijd spelen. Er zijn ook zachtere versies van tourballen, speciaal ontworpen voor golfers met een lagere swingsnelheid.
- Tourballen voor wie met het beste van het beste wil spelen

TaylorMade TP5 PixTitleist Pro V1Kirkland Performance +

• TaylorMade TP5

- Extreme prestaties en zacht gevoel

• Titleist Pro V1

- De meest gespeelde golfbal ter wereld

• Kirkland Performance +

- Veel spin en zacht gevoel

Tourballen met een extra zacht gevoel

- Geschikt voor wie het zachtst mogelijke gevoel wil combineren met de beste prestaties

TaylorMade Tour ResponseSrixon Q-Star TourTitleist AVX

• TaylorMade Tour Response

- TaylorMades zachtste tourbal

• Srixon Q-Star Tour

- Extra zacht en tourprestaties

• Titleist AVX

- Titleist zachtste tourbal

Premiumballen

Voordelige golfballen met een zeer hoge prestatie. Premiumballen zijn de categorie net achter de tourballen. Het grootste verschil met de tourballen is de schaal. De schaal van premiumballen is gemaakt van ionomeer-gebaseerde materialen. Veel van de populairste golfballen vallen in deze categorie.
- Premiumballen voor u, als u op zoek bent naar voordelige golfballen met hoge prestaties

Callaway SupersoftTitleist Tour SoftWilson Duo Soft +

• Callaway Supersoft

- Succesbal met een zacht gevoel

• Titleist Tour Soft

- Echte prestaties, betere resultaten

• Wilson Duo Soft +

- Hoge balvlucht en zacht gevoel

Afstandsballen

Golfballen die zowel ver als recht vliegen tegen zeer goede prijzen. Er zijn zowel zachte als hardere varianten van afstandballen. Wat ze gemeen hebben, is volledige focus op afstand en minder spin voor rechtere slagen.
- Afstandballen perfect voor u als u veel lengte en rechte slagen wilt voor een zeer goede prijs

Pinnacle RushTaylorMade Distance +Callaway Warbird

• Pinnacle Rush

- Goed gevoel en veel lengte in alle slagen

• TaylorMade Distance +

- Explosieve afstand en rechte slagen

• Callaway Warbird

- Ontwikkeld om ver te vliegen

Damesbal

- Golfballen speciaal aangepast voor dames. Damesballen zijn extra zachte golfballen gemaakt voor lagere swingsnelheden.

Precept LaddieBridgestone E6 Lady47

• Precept Laddie

- Zachte damesbal die zeer ver vliegt

• Bridgestone E6 Lady

- Damesbal met geweldige lengte

• Srixon Soft Feel Lady

- Fantastische zachte damesbal

Golfballen voor beginners

Niet alleen professionals profiteren van perfect geconstrueerde golfballen met uitstekende controle. De beste golfballen zijn ontworpen voor maximale controle en prestaties bij elke slag. Extra zachte golfballen kunnen een goede keuze zijn voor beginners met een lagere swingsnelheid.

Voordelige golfballen

Als beginner verlies je meestal meer ballen per ronde, dan kan het slim zijn om naar de meest voordelige golfballen te kijken. In de categorie goedkope golfballen zijn er veel goede opties voor zeer scherpe prijzen. Er zijn zowel specifieke merkmixen als volledig gemengde golfballen tegen zeer lage prijzen.

Wat is het verschil tussen verschillende golfballen?

Er zijn honderden verschillende modellen golfballen, maar wat ze vooral onderscheidt, is spin, gevoel en ontwerp.

Spin

Het grootste verschil tussen verschillende golfballen is hoeveel ze spinnen. Hoge spin biedt meer controle mogelijkheden, om de bal gemakkelijker op de green te stoppen. Professionals spelen altijd met ballen die veel spin hebben, en dat is ook de beste keuze voor veel gemiddelde golfers. Tourballen zijn de categorie met de hoogste spin.

Gevoel

Wat bepaalt of een golfbal hard of zacht aanvoelt bij het raken, is de compressie van de bal. Als je een zachter gevoel prefereert, moet je golfballen met lage compressie spelen. Ballen met lage compressie zijn erg populair bij spelers met een lage swingsnelheid.

Ontwerp

Tegenwoordig zijn er veel verschillende kleuren en kleurpatronen voor golfballen. Welke kleur men verkiest te spelen is zeer persoonlijk en het aanbod is enorm. Er zijn ook veel speciale ontwerpen, zoals bijvoorbeeld Callaway Triple Track met richtlijnen direct in het design, of TaylorMade Pix die de bal makkelijker zichtbaar maakt en het richten vereenvoudigt.

De constructie van de golfbal

Een golfbal lijkt misschien eenvoudig, maar onder het oppervlak schuilt zeer geavanceerde technologie. Om te begrijpen waarom golfballen zijn ontworpen zoals ze zijn, moeten we kijken naar de regels die gelden voor golfballen.
Golf ball size and weight

Het gewicht en de grootte van de golfbal

De basisregels voor de golfbal stellen dat deze niet meer mag wegen dan 45,93 gram en een diameter moet hebben van minimaal 42,67mm. De bal moet bolvormig zijn met een symmetrisch dimpelpatroon. Er zijn geen regels met betrekking tot het aantal dimpels, maar de meeste golfballen hebben tussen de 300 en 450 dimpels. Er zijn ook beperkingen aan de beginsnelheid van de golfbal en hoe ver deze gaat, dit wordt getest met testapparatuur. Golfballen die in wedstrijden worden gebruikt, moeten worden getest en goedgekeurd door de USGA.

Wat bevat een golfbal?

De uitdaging voor de fabrikanten is om een golfbal te maken die maximaal presteert en tegelijkertijd binnen de regels blijft. Dit wordt gedaan door één of meerdere kernen van zachte en elastische materialen zoals polybutadieen (synthetisch rubber) te construeren. Vervolgens wordt de kern omhuld met een schaal van urethaan of ionomeer.
Pro V1x yellow TaylorMade TP5

Urethaneschaal - Tourballen

Het aantal kernen, het aantal dimpels en zelfs de kleur van de golfbal kunnen verschillen tussen verschillende tourballen. Maar wat alle tourballen gemeen hebben, is de schaal. Urethane is een zeer zacht materiaal met een hoge wrijving, waardoor de golfbal een ongelooflijke spin krijgt als deze de groeven in de wedges raakt. Een must om de controle in het korte spel te maximaliseren. Alle professionals over de hele wereld spelen met urethane golfballen.

Wie moet er met golfballen met een urethaneschaal spelen?

- Degenen die de beste prestatie willen
Callaway ERC Soft Titleist Tour Soft

Golfballen met ionomeer schaal

Het alternatief voor urethaan heet ionomeer. Een duurzaam materiaal dat in dunne lagen wordt gebruikt om de zachte kernen te omhullen. Dankzij de hoge duurzaamheid van ionomeer vindt men vaak de zachtste kernen binnen deze schalen. Er zijn veel verschillende varianten van ionomeer, zoals trionomeer, surlyn, fusablend enz. De categorieën premium ballen, afstand ballen en damesballen hebben een schaal van ionomeer.

Wie moet er met golfballen met een ionomeerschaal spelen?

- Degenen die op zoek zijn naar voordelige en goede golfballen

Verschillende soorten constructies

In principe bestaan alle golfballen uit een kern met een of meerdere delen en een buitenschil. De uitzondering zijn sommige rangeballen die uit één massief deel zijn gegoten.

2-delige golfballen

Een grote solide kern gecombineerd met een zeer dun ionomerschaal kenmerkt 2-delige golfballen. De compressie van de kern bepaalt hoe hard de bal wordt. Een grote kern met zachte compressie geeft een zeer zacht gevoel in alle slagen, terwijl een hard gecomprimeerde kern een veel steviger gevoel geeft.

3-delige golfballen

Er zijn twee verschillende soorten 3-delige golfballen. Degenen met een ionomerschaal en degenen met een urethaanschaal. De prestaties van de twee varianten verschillen aanzienlijk. Degenen met een ionomerschaal zijn vaak goed gebalanceerde premium ballen met een zacht gevoel en lage spin. Terwijl degenen met een urethaanschaal tourprestaties hebben, een zacht gevoel en uiterst goede controle in het korte spel.

4-delige golfballen

De favoriete ballen van de professionals om een reden. De kernstructuur van de 4-delige golfballen gecombineerd met de zachte urethaanschaal biedt een zeer hoge spin en controle in het korte spel, die absoluut wereldklasse is.

5 en 6-delige golfballen

Extreme golfballen kunnen uit wel vijf of zes verschillende delen bestaan. Deze golfballen zijn ook grote favorieten bij de absolute wereldtop. Net als de 4-delige ballen leveren ze een enorme spin en het vermogen om de slagen rond de green op het hoogst mogelijke niveau te beheersen.

Hoe weet je uit hoeveel verschillende delen de golfballen bestaan?

Hier bij NJGolf vind je informatie over uit hoeveel delen de bal bestaat wanneer je elk model bezoekt.
Veel succes bij het zoeken naar je nieuwe favoriete bal